58 767-71-08
nasza infolinia
NASZE BIURA
adresy i kontakty
O NAS galeria/certyfikaty
CEL PODRÓŻY:
WYJAZD Z:
TERMIN OD: DO:
Strona główna › NASZA OFERTA › WIZY - POŚREDNICTWO › Wizy na BIAŁORUŚ

Wizy na BIAŁORUŚ

POBIERZ WNIOSEK O WIZĘ

Znamy biegle język rosyjski, co pozwala na szybką weryfikację dokumentów wizowych.

Ruch bezwizowy, na podstawie zezwolenia, w załatwieniu którego pośredniczymy:
- wyłącznie w celu turystycznym można przebywać do 10 dni w specjalnym turystyczno-rekreacyjnym Parku „Kanał Augustowski" (Grodno i region) oraz strefie turystyczno-rekreacyjnej „Brześć" (Brześć i region) na podstawie zezwolenia
- dla biznesmenów, turystów i osób prywatnych ze zwykłymi paszportami można przebywać na całym terytorium Białorusi do 30 dni kalendarzowych, ale warunkiem jest przylot i wylot z lotniska w Mińsku (dzień przylotu i dzień odlotu uważane są za całe dni bezwizowego pobytu).
Ilość wjazdów do Białorusi nie jest ograniczona, jednak ilość dni pobytu nie może przekraczać 90 dni w ciągu półrocza.

W przypadku ubiegania się o wizę wszystkie dokumenty, na podstawie których jest wydawana wiza, muszą być skierowane:

В Генеральное консульство Республики Беларусь в Белостоке.

Czas oczekiwania na wizę od dnia złożenia dokumentów w konsulacie: w trybie normalnym 5 dni roboczych, w trybie ekspresowym - dwa dni robocze.

Z obowiązku uzyskania wiz zwolnieni są:

- członkowie załóg wpisani na listę załogi statków powietrznych lotnictwa cywilnego - na podstawie zapisu w deklaracji generalnej (zlecenia na lot)
- członkowie załóg cywilnych statków morskich pływających po wodach międzynarodowych - na podstawie książeczki żeglarskiej - oraz wpisu na listę załogi lub wypisu z niej

Uwagi:

- w przypadku ubiegania się o wizę przez osobę niepełnoletnią wymagane są kserokopie paszportów rodziców
- w przypadku byłego obywatela Białorusi jest wymagany dokument poświadczający utratę lub zwolnienie z tego obywatelstwa

Z opłat wizowych zwolnione są:

- dzieci poniżej 6 roku życia
- uczniowie, studenci, uczestnicy studiów doktoranckich i towarzyszący im nauczyciele, którzy podróżują w celu podjęcia studiów na wyższej uczelni lub udziału w szkoleniach
- naukowcy, wyjeżdżający w celu prowadzenia badań naukowych
- w indywidualnych przypadkach uczestnicy imprez o charakterze kulturalnym, naukowo-technicznym, sportowym, po przedłożeniu potwierdzających to dokumentów, jeśli przybycie na terytorium Białorusi wiąże się ze wspieraniem zainteresowań kulturalnych, interesów w dziedzinie polityki zagranicznej, polityki współpracy rozwojowej lub w innych społecznie ważnych dziedzinach

Dokumenty:

- paszport ważny min 3 m-ce od daty zakończenia wizy musi mieć co najmniej 2 czyste strony
- zdjęcie biometryczne (typ paszportowe, zrobione w ciągu ostatnich 6 m-cy)
- wniosek wypełniony komputerowo z polską pisownią (pobieramy 15 zł brutto za wypełnienie wniosku)
- odpowiednie zaproszenie wg rodzaju wizy
- ubezpieczenie na czas wizy (konsulat honoruje TU EUROPA, BTA, AXA, SIGNAL IDUNA)

Wiza prywatna (odwiedziny rodziny, przyjaciół, znajomych) 1 krotna do 10 dni jest wydawana na podstawie kopii stron paszportu obywatela Białorusi lub oryginału zaproszenia wydanego przez Departament ds. Obywatelstwa i Migracji MSW Białorusi.

Wiza turystyczna 1 krotna do 10 dni na podstawie potwierdzenia rezerwacji z hotelu (na druku firmowym hotelu z podpisem administratora i pieczątką) + zaproszenie (hodatajstvo) od białoruskiej firmy turystycznej (na termin rezerwacji)

Wiza służbowa 1, 2 krotna do 90 dni (łączny pobyt 45 dni) na podstawie kopii zaproszenia (hodatajstvo) od firmy białoruskiej

Wiza służbowa wielokrotna do 90 dni (łączny pobyt 45 dni) na podstawie oryginału zaproszenia (hodatajstvo) od firmy białoruskiej

Wiza służbowa wielokrotna do 365 dni (łączny pobyt 90 dni):

- podanie do konsulatu na druku firmowym o wydanie wizy wielokrotnego przekroczenia granicy dla pracownika
- oryginał zaproszenia (hodatajstvo) od firmy białoruskiej
- wypis (może być kopia) z Jednolitego Państwowego Rejestru osób prawnych i przedsiębiorców indywidualnych od organizacji białoruskiej (EGR - odpowiednik polskiego KRS-u)
lub kopia „Swidietelstva" (zaświadczenia o rejestracji firmy białoruskiej), potwierdzonej przez notariusza Białorusi z oryginalną pieczątką. Kopia ważna 3 miesiące.
- kontrakt (kopia) o współpracy firmy polskiej z białoruską poświadczony oryginalną pieczątką i podpisem właściciela firmy polskiej na ostatniej stronie
- oryginał zaświadczenia o zatrudnieniu na druku firmowym
- KRS polskiej firmy

Wiza docelowa wielokrotna dla kierowców - członków Stowarzyszenia:

- podanie na druku firmowym z prośbą o wydanie wizy wielokrotnego przekroczenia granicy dla kierowcy
- oryginał zaświadczenia ze Stowarzyszenia (np. ZMPD)
- kopia międzynarodowej licencji firmy (ważna min na okres ważności wizy)
- kopia umowy o pracę ważnej min na okres ważności wizy
- kopia poprzedniej wizy docelowej w przypadku zmiany paszportu
- kopia prawa jazdy, poświadczona pieczątką firmy i podpisem za zgodność z oryginałem

Wiza tranzytowa 1, 2 lub wielokrotna:

- wiza jest wydawana na podstawie wizy docelowej. Tranzyt w każdą stronę pozwala na pobyt 2 dób na terytorium Białorusi

 

 

 POBIERZ WNIOSEK O WIZĘ

Wyślij pytanie
Imię i nazwisko
E-mail
Telefon
Pytanie
Przepisz kod z obrazka
(Kliknij aby odświeżyć)